top of page
amandeltak_original.jpg
Gonuts_granola
Gonuts_brugge

ONTSTAAN VAN GONUTS

Lange tijd at ik zonder erbij na te denken, tot mijn lichaam begon te sputteren. Ik werd kritisch. Zou hetgeen ik eet een invloed hebben op mijn lichaam? Voeding werd een interesse waardoor ik veel research deed en lezingen volgde. Al snel werd duidelijk dat onze kant-en-klare voedingscultuur een aanslag is op ons lichaam. We worden zo vaak bedot en dat maakt me gek. Veel ingrediënten horen niet thuis in ons lichaam. Zuiver eten met pure ingrediënten werd mijn allergrootste uitdaging.

Granola werd toen een hype. Heet het granola? Dan moet dat wel gezond zijn… De voedingsindustrie speelt hierop in met als gevolg: overal granola, rijkelijk gevuld met goedkope havervlokken waar noten, zaden en pitten slechts aanvulling zijn. Spijtig, aangezien noten net zo voedzaam zijn.  Ook suikers en oliën worden er rijkelijk aan toegevoegd. 

Na jaren zoeken vond ik een heerlijke combinatie van voedzame ingrediënten met noten als hoofdbestanddeel. Mijn lange research had zijn vruchten afgeworpen. Vrienden en familie vroegen mij om de notenmix  te maken. Ik dacht ‘niets gebeurt zomaar’. 

Mijn project Gonuts ging van start. 

Hier hoort een stukje biochemie bij.​ De essentiële vetzuren hebben op plaats 3 of op plaats 6 een dubbele binding in de vetzuurketen (vandaar ook hun naam). Wanneer er verhit wordt, ontstaat een oxidatieproces waardoor de dubbele binding beschadigd wordt. Hun chemische samenstelling verandert en ongezonde, ontstekingsbevorderende vetten ontstaan. Gonuts bevat rauwe noten, waardoor ze de gezonde vetten bevatten. Noten zijn een tè mooi product om de goede eigenschappen te laten verloren gaan.

ONGEROOSTERD

ONGEROOSTERD

GEZONDE VETTEN

Noten bevatten een hoog gehalte aan de gezonde omega 3-, omega 6- en omega 9- vetzuren. Deze laatste kunnen we zelf aanmaken. Omega 3 en 6 heten 'essentiële' vetzuren omdat we ze enkel uit onze voeding kunnen halen. Deze goede vetten vinden we niet gemakkelijk terug in hun pure vorm. Verhitting is hier een grote boosdoener. 

GEZONDE VETTEN

WAAROM NOTEN

Een noot is een plantaardig en puur product dat voedzaam en goed verteerbaar is. Noten behoren tot de basisvoeding aangezien ze rauw en onbewerkt gegeten kunnen worden.  Ze bevatten eiwitten die een belangrijke bron van energie zijn. Ook zorgen ze voor de opbouw van onze spieren en voor het herstel van onze weefsels.  We hebben ze bovendien nodig om hormonen en enzymen aan te maken.​ Naast eiwitten staan noten vooral bekend voor hun hoog gehalte aan onverzadigde vetten. Deze goede vetten zijn broodnodig voor ons functioneren. Ze zorgen naast energie, voor de kwaliteit van onze cellen en voor een goede opname van vitaminen.​ En dan heb ik nog niets gezegd over hoe rijk ze zijn aan alle noodzakelijke vitaminen en mineralen (vit A, B, C, E, calcium, magnesium, ijzer, selenium, …)

WAAROM NOTEN

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Plantaardige oliën zoals zonnebloem-, maïs- en sojaolie vinden we in veel producten terug. Om de consistentie, de kleur en de smaak te manipuleren en houdbaarheid te verhogen, worden ze geraffineerd en ondergaan ze hoge verhitting.  Hierdoor ontstaan ongezonde transvetten. Dagelijks krijgen we dus sterk verarmde vetten binnen die schadelijk zijn voor onze gezondheid, ook al zijn deze plantaardig.

WIST JE DAT...

WIST JE DAT...

bottom of page